Koos van Leeuwen winnaar eerste Oud-Westlandprijs

De Oud-Westlandprijs is door het Genootschap Oud-Westland in het leven geroepen om personen te eren die de Westlandse geschiedenis op een mooie manier over het voetlicht weten te brengen. 
Het reglement van de Oud-Westlandprijs

Volgens de jury van de prijs, onder leiding van archivaris Jan Buskes, is kroniekschrijver Koos van Leeuwen daar het beste in geslaagd. Hij kreeg een oorkonde en een geldbedrag van 500 euro uitgereikt.

Koos van Leeuwen mag zich twee jaar lang eigenaar van de eretitel noemen. In 2015 staat de tweede uitreiking van de Oud-Westlandprijs gepland.

Diverse media berichtten over de uitreiking, zoals de WOS, AD Westland en Over het Westland gesproken.

De tekst van het jury rapport van Oud-Westlandprijs 2013, van de hand van jury voorzitter Jan Buskes, luidt:

 

Ik breng nog even in herinnering artikel 2 van het Reglement Oud-Westlandprijs:

Het doel van de Oud-Westlandprijs is het actief stimuleren van de ‘beoefening’, in de breedste zin van het woord, van de geschiedenis van het Westland d.m.v. het toekennen van een prijs aan een persoon of organisatie, die

  • zich de afgelopen twee jaar bijzonder heeft ingezet voor één of meerdere van de Westlandse (rijks en/of gemeente)-monument(en),
  • een manuscript, scriptie of boek heeft geschreven en/of uitgebracht m.b.t. de geschiedenis van het Westland of
  • zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt in de afgelopen twee jaar of langer m.b.t. de geschiedenis van de streek; ‘bijzondere verdienste’.

De drie door de jury genomineerden voldoen zeker aan tenminste één van deze criteria.
Alle drie hebben zij, ieder op hun eigen wijze, een substantiele bijdrage geleverd aan het instandhouden, onderzoeken en/of onder de aandacht brengen van de Westlandse geschiedenis of het Westlands historisch erfgoed.

Eén van hen steekt daar echter met kop en schouders bovenuit. Déze genomineerde voldoet in zijn eentje namelijk aan álle criteria: Koos van Leeuwen.

  • Koos van Leeuwen maakt zich, destijds als raadslid en tegenwoordig als aktief lid van het Comitee Open Monumentendag, hard voor het behoud van historische Westlandse gebouwen.
  • Koos van Leeuwen heeft niet één, niet twee, niet drie maar tientallen, veelal historische publicaties op zijn naam staan… en hij schrijft nog steeds.
  • De unieke, archief-of museumwaardige, collectie foto’s, ansichtkaarten en historische documenten die Koos de afgelopen decennia heeft opgebouwd kent geen weerga. Er is geen historische Westlandse afbeelding te vinden of Koos heeft hem wel. En de kracht van Koos zit hem niet alleen in het verzamelen en documenteren van deze collectie, hij doet er ook wat mee!
  • Hoeveel Westlandse huishoudens zijn er niet waar de vele honderden historische artikelen van Koos, met veel plezier gelezen, uit de krant zijn uitgeknipt en als naslagwerk worden bewaard in een ordner?
  • Verhalen bij een oude foto (of zoals hij het zelf noemt “een praatje bij een plaatje”), waarvoor soms dagen speurwerk nodig is….. een niet aflatende stroom van mooie verhalen waarmee Koos – jaar in, jaar uit – vele Westlanders van alle leeftijden, op een laagdrempelige, aantrekkelijke manier kennis laat maken met onze rijke Westlandse historie.
Koos van Leeuwen winnaar eerste Oud-Westlandprijs