Hoek van Holland, de houten skyline van Rotterdam

De houten kampeerstadHet begon ooit met Rotterdamse arbeiders die op zomerse dagen naar het Hoekse strand gingen en daar met tentjes een kampement opsloegen. Dat kampement werd in 1924 een heus kampeerterrein en later bekend als ‘Recreatieoord Hoek van Holland’.

Mario Bruijns bracht iedere zomer in zijn jeugd door op het recreatieoord. Toen hij meer wilde weten van de ontstaansgeschiedenis bleek dat daar bijna niets over bekend was. Daarom besloot hij om dit stukje onbekende Rotterdamse en Hoekse geschiedenis zélf tot leven te brengen. Hiervoor gebruikte Bruijns talloze historische krantenartikelen, kampeergidsen, tijdschriften en raadpleegde hij verschillende archieven. Ook interviewde hij ouderen die als kind op het recreatieoord verbleven. Daarnaast verzamelde hij veel fraaie foto’s en ansichtkaarten, die in het boek terugkomen. Samen geven zij een prachtig beeld van het kampeerleven in de eerste helft van de twintigste eeuw.

‘De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee’ gaat over de geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland in de periode 1924 – 1945: hoe het kamp veranderde en met welke tegenstand de kampeerders te maken kregen, maar ook hoe het uitgroeide tot een dichtbevolkte kampeerstad, ondanks de crisis van de jaren dertig.

Boekpresentatie

Tijdens een feestelijke presentatie zal het boek worden overhandigd aan de honderd jaar oude mevrouw Buursema. Als één van de jongste kampeersters uit die tijd heeft zij de oprichting van het kampeerterrein meegemaakt en sindsdien bracht zij er iedere zomer door – ze heeft er nog steeds een huisje. Bij deze boekpresentatie is iedereen van harte welkom. Datum: vrijdag 14 juni 2013 Locatie: Bibliotheek Hoek van Holland Adres: Mercatorweg 50, Hoek van Holland

Hoek van Holland, de houten skyline van Rotterdam