‘Schilders van het Westland’ in tweede druk verschenen

Schilders van het WestlandDe tweede druk van ‘Schilders van het Westland, van 1500 tot heden’ is verschenen. De eerste druk van dit boek, met meer dan 200 afbeeldingen, werd eind vorig jaar enthousiast ontvangen.
Museum Het Prinsenhof te Delft, Het Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie te Honselersdijk en Kunstzaal Van Heijningen te Den Haag organiseerden druk bezochte tentoonstellingen over het Westland in de schilderkunst, die tot ver in het voorjaar van 2011 te zien waren.
Die tentoonstellingen hebben sterk bijgedragen aan de verspreiding van dit bijzondere boek. Zodanig dat er behoefte bleek aan een tweede druk. Deze tweede uitgave, met kleine aanpassingen, werd mede mogelijk gemaakt door Koppert Cress BV te Monster, Van Vliet Contrans BV te Wateringen en de gemeente Westland te Naaldwijk.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Westland (in het boek Loosduinen, Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland) dat een dergelijk verzamelwerk verschijnt waarin vele schilders een plaats hebben gekregen.

Ongeacht zijn allure als toonaangevend internationaal tuinbouwgebied bleven de artistieke kanten van het Westland lang onderbelicht. De tot in de vorige eeuw bestaande ambachtelijke tuinlandschappen, met bruggetjes en veilingschuiten, pittoreske dorpskernen met Middeleeuwse kerken leverden een eminent decor voor kunstenaars.

Veel Nederlandse musea van naam, enige buitenlandse musea alsmede particulieren werkten mee met werk van onder meer Vincent van Gogh, J.B. Jongkind, A. Schelfhout, Max Liebermann en velen uit de Haagse School zoals J.H. Weissenbruch, J. Bosboom en de gebroeders Maris. Prominente Nederlandse kunsthandels verstrekten afbeeldingen van werk van L. Apol, W. de Zwart en C.C. Dommelshuizen.

Schilders uit de 20e eeuw als Kees Andrea en Herman Berserik zijn present en lieten de Glazen Stad op zijn mooist zien. Maar ook hedendaagse schilders als Gineke Zikken, Gerrit Neven en Hans Versfelt tonen mooi werk. Vanuit het Westland zijn onder meer schilderijen van Tiny van der Sar en Paul Kerrebijn opgenomen.
Alle afbeeldingen worden uitvoerig beschreven. Aan elk hoofdstuk is een Engelse samenvatting toegevoegd.

Aan het boek werkten mee

  • Maarten van der Schaft, kunstverzamelaar en coördinator van het boek. Hij schreef over schilders in het Westland in de vroeg 20e eeuw, de kenmerken van de streek alsmede over schilders van eigen grond.
  • John Sillevis, oud-hoofd-conservator van het Haags Gemeentemuseum en een autoriteit op het terrein van de Haagse School, beschreef de 19e eeuw.
  • Leo van Heijningen, kunsthistoricus en eigenaar van Kunstzaal van Heijningen in Den Haag, behandelt de periode na 1950. Door middel van interviews laat hij kunstenaars of hun nabestaanden aan het woord. Hoe zagen en zien deze schilders het Westland?
  • Ton Immerzeel, conservator van het Westlands Museum, opent het boek met het Westland van 1500-1800. Hij weet de vroegere schoonheid van dorpen, kerken, kastelen en buitenplaatsen weer tot leven te brengen.
  • Een groot aantal afbeeldingen in het boek is gemaakt door fotograaf Ron Nieuwenhuizen.

Ook de tweede druk van ‘Schilders van het Westland’ is een gezamenlijke uitgave van het Genootschap Oud-Westland en Scriptum Art te Schiedam.

Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar (ISBN 978 90 5594 7515) en kost 29,95 euro. Klik hier om alvast wat pagina’s te bekijken..

‘Schilders van het Westland’ in tweede druk verschenen