‘Recente’ Westlandse historie in bewegend beeld

Westland – Kilometers archieven in de vorm van kranten, tekeningen, foto’s en talloze publicaties geven een prachtig beeld van de eeuwenoude historie van het Westland. Zowel het Historisch Archief Westland als het Westlands Museum zijn in het bezit van een – overigens onverzadigbare – schat aan historische gegevens in deze vorm. Maar de recente geschiedenis van het Westland komt pas echt tot leven bij het zien van bewegend beeld.

Deze recente geschiedenis van het Westland kunt u opnieuw beleven tijdens de komende lezing van het Genootschap Oud-Westland. In samenwerking met Bibliotheek Westland, het Westlands Museum en VJG TV-producties heeft het Historisch Archief Westland het initiatief genomen om Westlands filmmateriaal te verzamelen en het resultaat daarvan zal op 7 december door Jan Buskes worden vertoond in de Monsterse Noviteit.

Met een volgeladen schuit naar de veiling, een sigaar-rokende tuinder tussen het platte glas of een giechelende groep meiden aan de krent: zo ging dat in de vroegere tijden die bij u misschien nog wel bekend zijn. Van grote waarde is de Poeldijkse dorpsfilm die in 1961 door de inmiddels honderdjarige muziekvereniging Pius X ter beschikking is gesteld. In deze film ziet u niet alleen zo’n beetje alle inwoners van dit dorp, maar ook de vele winkeltjes die het dorpsbeeld in die tijden bepaalden. En natuurlijk de stoomtram van de WSM die toen nog gewoon door de Westlandse dorpen reed.

Woensdag 7 december 2011: De Noviteit, Kloosterlaan 33 in Monster. Lezing ‘Historisch Westlands filmmateriaal’. Aanvang 20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur. Toegang voor leden is gratis, van niet-leden wordt € 2,- gevraagd (voor de koffie).


Jan Buskes (54) schreef als middelbare scholier al historische artikelen in het Nieuwsblad van het Noorden. Op zijn 20e voltooide hij de opleiding tot middelbaar archiefambtenaar.

Na 28 jaar onder meer als hoofd archief werkzaam te zijn geweest bij het Ministerie van Justitie ging hij in 2006 als archivaris aan de slag bij het Historisch Archief Westland.

In zijn dagelijks werk houdt hij zich onder meer bezig met acquisitie, digitalisering, educatie en promotie. In 2010 stelde hij de tentoonstelling “Leonard Roggeveen, meesterlijk verteller” samen.

‘Recente’ Westlandse historie in bewegend beeld