Lezing Buitenplaatsen in het Westland

Westland – Tijdens de jaarvergadering van het Genootschap Oud-Westland, op 18 april a.s., zal aandacht worden besteed aan buitenplaatsen in onze omgeving. De heer René Dessing, initiatiefnemer van het ‘Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012’ komt op uitnodiging van het Genootschap een lezing geven over dit onderwerp.

2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. ‘De buitenplaatsen’ is één van de 50 vensters van de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Ooit was de buitenplaats een belangrijk fenomeen en belichaamde zij vooral in de huidige Randstad een bijzondere band tussen stad en land. In voorbije eeuwen telde Nederland vermoedelijk zesduizend of meer grote en kleine buitenplaatsen. Hiervan resteert nu nog slechts 10%. Deze circa 600 buitenplaatsen zijn in alle provincies te vinden.
De lezing gaat over het ontstaan en de uiteenlopende verschijningsvormen van de Nederlandse historische buitenplaatsen tussen 1600 en 1900. Aan de hand van fotomateriaal vertelt Dessing over de ontwikkeling van dit type landleven, staat hij stil bij sociaal historische feiten en schetst hij een interessant beeld van de wereld van de buitenplaatsen in vroeger tijden.

In het kader van dit themajaar heeft PostNL (in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) de postzegelserie Buitenplaatsen in Nederland uitgebracht.

Lezing: woensdag 18 april 2012, Lezing over Buitenplaatsen in het Westland.
Spreker: de heer dhr. René Dessing (Initiatiefnemer en voorzitter van de stichting ‘Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012’.
Locatie: Zalencentrum ‘De Brug’, Koningin Julianaweg 61 in ’s-Gravenzande.
Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur.
Gasten zijn van harte welkom, wel wordt van hen een bijdrage gevraagd van € 4,00 i.v.m. de kosten van de koffie.

René Dessing startte na het behalen van zijn masters Kunstgeschiedenis en Klassieke Archeologie (in 1988, Universiteit van Amsterdam) Cultureel Organisatiebureau Artifex Travel. Tot in 2006 voerde hij als eigenaar de directie. In de vele jaren waarin hij Artifex leidde, groeide het bureau uit tot het meest gerenommeerde culturele organisatiebureau van Nederland. Dessing nam het initiatief voor het ‘Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012’ en werkt momenteel aan een boek over dit onderwerp.

Lezing Buitenplaatsen in het Westland