Jaarboek 2014 – Historie en actualiteit ineen gebonden

Op 14 oktober is de 27ste editie van het Historisch Jaarboek Westland gepresenteerd tijdens de eerste bijeenkomst van het Genootschap Oud-Westland in het nieuwe seizoen. Opnieuw bevat het Jaarboek een keur aan historische artikelen, maar in deze editie raken historie en actualiteit elkaar met name in het artikel van Nic. Sosef over de historie van het begin dit jaar failliet verklaarde familiebedrijf.

Vorig jaar bestond de Lierse tuinderslaan De Blaker 50 jaar. Jan den Hoed beschrijft de geschiedenis van deze bijzondere laan.

De lezing van Ton Immerzeel over de begindagen van de oorlog rond Ockenburgh is verwerkt tot een fraaie bijdrage aan het Jaarboek en Dennis de Kool doet een poging aan te tonen dat een Poeldijkse preekstoel van de hand van beeldhouwer Jan Baptist Xavery (1697-1742) waarschijnlijk in Hoofddorp terecht is gekomen.

 

 

Jacques Moerman beschrijft de geschiedenis van de onlangs opnieuw ingerichte Zwethzone en naar aanleiding van het recent verkregen ‘Hofboek van De Lier’ vertelt Krijn van Dijk over deze belangrijke bron van kennis van dit uit 1587 daterende boek.

Ronald van der Spiegel vraagt zich af of De Zidde een van de voorlopers van Ter Heijde was. In ieder geval wordt deze gebiedsaanduiding tussen 1287 en 1400 in geschriften en kaarten genoemd en aannemelijk is dat flinke stormen dit 12e kwartier van Monster hebben ingeleverd ‘aan zee’.

Voldoende stof dus voor een ontspannende excursie door het Westlands verleden. Het Jaarboek is voor leden van het Genootschap gratis en kan worden afgehaald bij het Historisch Archief (in het gemeentehuis) in Naaldwijk. Ook als u besluit pas met ingang van 2015 lid te worden heeft u dit jaar al recht op een gratis exemplaar! Maak dus gebruik van dit aantrekkelijke aanbod en meld u aan als lid via www.oudwestland.nl. Voor niet leden is het Jaarboek vanaf 15 oktober voor € 12,90 verkrijgbaar bij de Westlandse boekhandels.

Jaarboek 2014 – Historie en actualiteit ineen gebonden