Fotoboek Monumentaal Westland

cover Monumentaal WestlandHet Genootschap Oud Westland heeft het initiatief genomen om de rijksmonumenten van het Westland in een fotoboek van 192 bladzijden vast te leggen. De prachtige kleurenfoto’s zijn gemaakt door Ron Nieuwenhuizen en de teksten door Arie-Frans Middelburg. Het geheel is ondersteund door Thomas van Straalen, monumentendeskundige en gecoördineerd door Harry Groenewegen. Dit unieke boek is financieel mogelijk gemaakt door het VSB fonds.

De redactie nam als uitgangspunt dat het een boek geen wetenschappelijke uitgave zou worden, maar meer een boek met mooie foto’s en gedegen teksten. De foto’s zijn gemaakt in de periode 2006-2007. Er is bewust gekozen voor ‘nieuwe’ foto’s, mede als tijdsdocument maar ook om een andere manier van kijken naar de monumenten te bewerkstelligen en de kijker nieuwsgierig te maken en ‘uit te nodigen’ om het monument nog eens te bekijken. Hopelijk draagt het boek bij tot ondersteuning van het gemeentelijke monumentenbeleid.

De redactie heeft steun gehad van het Museum voor Tuinbouw en Streekhistorie, Historisch Archief Westland en verschillende historische werkgroepen. Hierbij waren de diverse eigenaren van de monumenten bereid om ons de monumenten ook van binnen te laten zien, wat unieke en nog nooit gepubliceerde foto’s opleverde. De informatie die zij verstrekten, kon ons verhaal prachtig ‘inkleuren’.

Alle rijksmonumenten zijn bezocht. De staat, waarin de monumenten zich in een aantal gevallen bevinden, stemt ons tot bezorgdheid. Het Genootschap Oud-Westland hoopt dat er aandacht komt voor verbetering in deze situatie, en dat de monumentencommissie hiervoor initiatieven zal nemen. Tevens moet het tot een gedegen wetenschappelijke beschrijving van de monumenten komen in samenwerking met de plaatselijke historische verenigingen en werkgroepen.

Het Genootschap Oud-Westland hoopt dat dit boek een monument van de monumenten mag zijn. U kunt een voorproefje van het materiaal zien op de website www.monumentaal-westland.nl

uitreiking 1e exemplaarDe uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats op Monumentendag zaterdag 8 september 2007 in de gerestaureerde Dorpskerk van ‘s-Gravenzande.
Het boek werd in ontvangst genomen door de kandidaat-wethouder van Cultuur en monumentenzorg van de gemeente Westland, de heer M. van der Zwan, uit handen van de voorzitter van het Genootschap Oud Westland, Wil van den Bos Czn.

Degenen die meegedaan hebben aan de voorinschrijving kunnen het boek Monumentaal Westland eventueel nog af halen op zaterdag 15 en 22 september 2007 in het museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie van 14.00 tot 17.00 uur.
Het boek is voor de prijs van € 29,50 te koop zijn bij Boekhandel Vingerling in Naaldwijk, Wateringen en ‘s-Gravenzande en in het Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie.

Fotoboek Monumentaal Westland