Cultureel erfgoed moet veiliger worden bewaard

WESTLAND – Het historisch erfgoed dat Westland rijk is, moet beter worden bewaard.

Museumstukken die niet zijn tentoongesteld, liggen nu te vaak op een onbeschermde plek.

Het Genootschap Oud Westland pleit voor een centrale opslagplaats waar het historisch materiaal brandvrij en klimatologisch verantwoord kan worden veiliggesteld. De brand die op 26 mei in het Naaldwijkse Westlands Schaatsmuseum uitbrak, heeft de historische verenigingen aan het denken gezet.

Hoewel het grootste deel van de collectie bewaard is gebleven, had de brand veel meer schade kunnen aanrichten. Op de zolder van de oude boerderij lagen museumstukken opgeslagen waarvoor geen plek was in de expositieruimte. Juist van die spullen is een deel in vlammen opgegaan.

Ook in het Westlands Museum in Honselersdijk ligt bijna de helft van de collectie op de zolder van de boerderij. Daar moet volgens de historische verenigingen zo snel mogelijk verandering in komen. „Westland is niet te vergelijken met een culturele stad als Den Haag en Delft,’’ beseft Wil van den Bos Czn, voorzitter van het Genootschap Oud Westland. „We hebben veel minder musea en moeten juist daarom extra zuinig zijn op wat we hebben.’’

Het Westlands Museum wil al langer een beter depot. Het bestuur is met de gemeente Westland in gesprek sinds er plannen zijn voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. „We hopen daar een plek te krijgen in het nieuwe archief,’’ verwoordt conservator Ton Immerzeel.

Ook het Westlands Schaatsmuseum is voorstander van een centrale opslagplaats. De vrijwilligers hadden het gevoel dat hun spullen in de boerderij veilig waren. „We hadden alle oude elektrische bedrading vernieuwd,’’ verklaart penningmeester Henk Zwinkels. Dat bleek echter niet voldoende. „Daarom juichen we een centraal depot toe. Hoewel ik vind dat je de gemeente niet met alles kunt opzadelen, gaat het belang van het museum voor. ’’

Het pleidooi voor een centraal depot heeft ook de politiek bereikt. Progressief Westland heeft het college van B en W er vragen over gesteld. Daardoor kost het drie weken, voordat de gemeente reageert.

(artikel overgenomen uit: AD Haagsche Courant / editie Westland, d.d. 11 juni 2009)

Cultureel erfgoed moet veiliger worden bewaard