Boek ‘Joods leven in het Westland’ in de maak

In 2007 was het 200 jaar geleden dat in Naaldwijk de kapel in het Heilige Geesthofje als synagoge in gebruik werd genomen. Deze gebeurtenis is door het Genootschap Oud-Westland herdacht door het plaatsen van een plaquette op de voormalige synagoge. In de periode na deze herdenking volgden een lezing, een excursie naar een synagoge in Den Haag en een tentoonstelling in het Westlands Museum met als titel ‘Joods leven in het Westland’. Door al deze activiteiten zijn nieuwe unieke gegevens aan het licht gekomen. Gegevens die het verdienen om onder de aandacht te worden gebracht.

Het Genootschap Oud-Westland heeft een redactie onder leiding van initiatiefnemer Harry Groenewegen de opdracht gegeven om deze unieke gegevens vast te leggen in een boek met de titel ‘Joods leven in het Westland’. Het boek zal – naast een chronologie in de tijd – zeer diverse onderwerpen gaan bevatten, zoals joodse slagers in het Westland, een mikwe (religieus bad) in Naaldwijk, interneringskampen in Hoek van Holland, bewoners die onderdak gaven aan joodse onderduikers en de uitleg van joodse begrippen en gebruiken. Redactielid Harry Groenewegen is enthousiast: “Het wordt een zeer fraai lees- en fotoboek. Veel gastauteurs hebben hun medewerking toegezegd en fotograaf Ron Nieuwenhuizen gaat de foto’s verzorgen. Isistaalzorg in de persoon van Geraldine Mars zorgt voor de tekstcorrecties en eindredactie. Rabbijn Shmuel Katzman is bereid gevonden om als adviseur en meelezer te fungeren.

 

 

De redactie is al enige tijd bezig. Heel bijzonder is dat er nu steeds meer nieuwe feiten naar boven komen, waardoor alweer nieuwe hoofdstukken ontstaan. Westland betekent voor het boek trouwens de gemeente Westland en Midden-Delfland alsook Hoek van Holland en Loosduinen.” Om de uitgave financieel mogelijk te maken kan mede worden gerekend op een bijdrage van Rabobank Westland Cultureel Fonds, Stichting Levi Lassen, Loswal de Bonnen, VSB fonds en de Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag. De redactie van het boek is nu op zoek naar inwoners van Westland en omgeving die tips, foto’s, herinneringen of gegevens over joodse families en/of gebeurtenissen in het verleden hebben.

Harry Groenewegen: “Ook al weet iemand maar een heel klein feitje, laat het weten! De redactie is hier heel blij mee. Wij kunnen niet alles weten of zelf te weten komen. De herinneringen van huidige en voormalige inwoners van het Westland en omstreken zijn voor ons van grote waarde!”

Tips voor de redactie kunnen worden gestuurd naar: Harry Groenewegen, Koraal 40, 2673 BP Naaldwijk; harrrygroenewegen@hotmail.com of telefonisch 0625255780

Boek ‘Joods leven in het Westland’ in de maak