Maritiem verhaal van de Nieuwe Waterweg verbeeld in kunsthistorisch boek

Waterweg richting zee, en rechts de eenvoudige Berghaven met vaag in de verte de toen nog heel eenvoudige seinpost.Het boek Schilders aan de Nieuwe Waterweg – 150 jaar Hoek van Holland, dat op 17 mei a.s. verschijnt, vertelt het verhaal van een groots maritiem project – de aanleg van de Nieuwe Waterweg – aan de hand van ruim 200 schilderijen. De twee auteurs, Martha Vollering en Maarten van der Schaft, maakten hiermee een uniek kunstboek, handelend over een bijzonder stukje geschiedenis van de regio langs de poort naar de Rotterdamse haven.

Lang was het onherbergzame duingebied ‘den Hoek van Holland’ onbewoond, totdat het in 1864 belegerd werd door werklieden, die met het doorgraven van het duinschiereiland een snelle verbinding tussen de Nieuwe Maas en de Noordzee maakten. Dit ambitieuze plan van ingenieur Caland zorgde voor grote groei van de haven en daarmee van de Nederlandse economie. Het bijzondere van het boek Schilders aan de Nieuwe Waterweg is dat het met vele interessante topografische afbeeldingen van kaarten, tekeningen en schilderijen dit verhaal illustreert.

 

 

Kunstenaars uit de 17e eeuw tot en met hedendaagse plein-air schilders zijn door de auteurs, een kunsthistorica en een kunstverzamelaar, opgespeurd in archieven en collecties. Op deze manier ontstaat een aantrekkelijke mix: heroïsche verhalen van reddingswerkers bij scheepsrampen en maritieme onderwerpen, zoals de ontwikkeling van haringstad Vlaardingen, worden afgewisseld met kunsthistorische onderwerpen als het gebruik van kunstzinnige affiches voor toeristenvervoer en de rol van de vroegere Rotterdamse stadsarchivaris Hazewinkel, die landschappen liet vastleggen door schilders voordat bulldozers het omvormden tot Europoort en Maasvlakten. Grote namen als Jongkind, Turner, Nijland en Van Gogh worden afgewisseld met lokale maritieme kunstenaars. Ruim veertig musea in binnen- en buitenland stelden hun afbeeldingen beschikbaar.

Het eerste exemplaar van het boek wordt op 17 mei in Hoek van Holland uitgereikt aan burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en burgemeester Sjaak van der Tak (Westland, de gemeente waar Hoek van Holland tot 1914 bij hoorde). Tegelijkertijd gaat in het M-gebouw van Nederlands Kustverdedigingsmuseum Het Fort in Hoek van Holland een speciale expositie van start met hedendaagse plein air schilderijen die rond de Nieuwe Waterweg zijn gemaakt.

Schilders aan de Nieuwe Waterweg – 150 jaar Hoek van Holland, door Maarten van der Schaft en Martha Vollering is een uitgave van Seapress/Uitgeverij Lakerveld, Rijswijk. ISBN 978-90-73930-38-4. 200 pagina’s, hardcover. Vanaf 18 mei 2014 leverbaar via de boekhandel voor € 29,50.

Maritiem verhaal van de Nieuwe Waterweg verbeeld in kunsthistorisch boek