Kasteel Keenenburg Schipluiden

Kasteel Keenenburg herleeft in Schipluiden

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: zondag 15 september 2019 11:31

Foto: WOS


Het voormalige kasteel Keenenburg in Schipluiden wordt weer nieuw leven ingeblazen. Tijdens de start van Open Monumentendag zaterdag is daarvoor een eerste stap gezet. Ivan Trouwborst, voorzitter van de nieuwe stichting Beleving Kasteel Keenenburg, onthulde samen met wethouder Wendy Renzen een visualisatie van het kasteel.

Het kasteel werd in 1412 gebouwd. Verschillende personen bewoonden het kasteel, onder andere het geslacht De Blote en het geslacht Van Egmond. In 1791 werd het kasteel verkocht aan de Haagse burgemeester Paulus Beelaerts van Blokland en hij was uiteindelijk de allerlaatste eigenaar van kasteel Keenenburg. In 1798, tijdens de Franse overheersing, kon de laatste eigenaar de belasting niet meer opbrengen en het kasteel werd verkocht voor de sloop en vervolgens gesloopt.

Tijdens opgravingen in de vorige eeuw is een gedeelte van het oude kasteel herbouwd, maar daarna is weinig meer gebeurd. Tot nu. Enige tijd geleden ontstonden de plannen voor het ‘Hof van Keenenburg’. Er moeten onder meer hofjeswoningen komen in het Schipluidense centrum en het oude kasteel moet weer een functie krijgen.

De stichting Beleving Kasteel Keenenburg, die onlangs is opgericht, zet zich in voor de verbreding van het draagvlak voor de herbouw van kasteel Keenenburg en werkt momenteel met enkele architecten aan idee├źn daarvan. Trouwborst hoopt dat ook inwoners meedenken met de ontwikkeling hiervan.

Kasteel Keenenburg Schipluiden