Herdruk Boek Westlandse Buitenplaatsen

Herdruk boek Westlandse Buitenplaatsen

Komend najaar verschijnt een herdruk van het boek Westlandse buitenplaatsen. De eerste oplage van duizend exemplaren van het boek, dat is onderscheiden met de Ithakaprijs 2019, is geheel uitverkocht. Het bestuur van het Genootschap Oud-Westland besloot tot een herdruk omdat er nog steeds veel vraag naar het boek is.

Buitenplaatsen speelden in het Westland eeuwenlang een belangrijke rol. Vanaf het begin van de Gouden Eeuw tot ver in de negentiende eeuw waren er in de hele streek meer dan honderd buitenverblijven te vinden van welgestelde stedelingen uit omringende plaatsen als Delft en Den Haag.

Er is nog een beperkt aantal buitenplaatsen behouden. Een van bekendste overblijfselen van een buitenplaats is het poortgebouw van Huis Honselersdijk. Het Huis Honselersdijk is een begrip in het Westland. Het door stadhouder Frederik Hendrik vanaf 1621 gebouwde slot was vanwege zijn luister bekend in heel Europa. Van het slot resteert slechts een bijgebouw. Het hoofdgebouw is in 1815 afgebroken.

Het lot van Huis Honselersdijk is illustratief voor veel buitenverblijven in het Westland. In 1799 werd Patijnenburg gesloopt. In dezelfde tijd moest ook buitenverblijf Sion het veld ruimen. Meer recentelijk vielen de voormalige landhuizen Ouwendijk aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande (1984) en Vreeburg naast de Dorpskerk in ’s-Gravenzande (1991) ten prooi aan de sloophamer. Enkele buitenverblijven zijn bewaard gebleven zoals Broekzicht aan de Dijkweg in Honselersdijk, de Hofboerderij en Suijdervelt in Wateringen, Op Hodenpijl bij Schipluiden en Sarijnenhove in de Zuidbuurt, thans gemeente Vlaardingen

Westlandse buitenplaatsen beschrijft het ontstaan en de verdwijning van deze buitenverblijven in het Westland. Ook geeft het een antwoord op de vraag welke rol zij gespeeld hebben in de ontwikkeling van de tuinbouw in deze streek. Tot slot bevat het uitgebreide beschrijvingen van achttien buitenplaatsen, die gezamenlijk een beeld geven van de rijkdom van het buitenleven in het Westland.

De prijs van de herdruk bedraagt € 29,95. Bij voorintekening via bestuur@oudwestland.nl is de prijs € 24,95.

Herdruk Boek Westlandse Buitenplaatsen