Boek ‘Buitenplaatsen in het Westland’ wint Ithakaprijs 2019

Het boek Buitenplaatsen in het Westland heeft de Ithakaprijs 2019 gewonnen. De prijs is donderdag 17 oktober uitgereikt op Kasteel Amerongen en bedraagt € 5.000,-  Het is de hoogste geldprijs voor vernieuwend of verbindend onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Ook journalistieke producties dingen mee naar de prijs. Dit initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen is mogelijk dankzij een schenking van oud-staatssecretaris van Volksgezondheid mevr. Mr. Els Veder-Smit.

Juryvoorzitter Paul Schnabel reikte de Ithakaprijs 2019 uit aan het Genootschap Oud Westland voor het boek Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd, Naaldwijk 2018. ,,Het is enorm leuk om naast acht andere sterke inzendingen, de Ithakaprijs te winnen’’, reageert redactielid Harry Groenewegen. ,,Een enorme voldoening na heel hard samenwerken met een grote club mensen. Het boek Buitenplaatsen in het Westland, dat over een regio gaat, laat zien dat een goed geschreven en vormgegeven publicatie ook nationaal gewaardeerd wordt.’’

,,De historische werkgroepen en verenigingen hebben een zevental jaren nauwgezet, op initiatief van en onder de vlag van het GOW, samengewerkt hetgeen resulteerde in een mooie publicatie over een nog nooit beschreven onderwerp. Het winnen van de Ithakaprijs smaakt naar meer. Mooie publicaties over bijvoorbeeld onderwerpen als respectievelijk de kastelen, kloosters, adel, Romeinen enz. in het Westland gaan hopelijk volgen; een soort van historische reeks.’’

De jury koos dit boek vanwege de heldere beschouwing over de opkomst en de historische ontwikkeling van buitenplaatsen in het Westland, hun relatie met de opkomende tuinbouw in dit gebied en de manier waarop verbinding wordt gelegd tussen de afzonderlijke (nu verdwenen) buitenplaatsen in het Westland. Daarbij komt dat het boek goed is vormgegeven waardoor het een zowel inhoudelijk als visueel aantrekkelijke publicatie is. De inhoud van dit boek slaagt er goed in om de interesse voor dit specifieke Westlandse verleden bij een breed publiek op te wekken.

In het Westlands Museum vindt tot en met 15 maart een tentoonstelling plaats over de buitenplaatsen in het Westland. Het boek is in het museum te koop voor € 24,95.

Boek ‘Buitenplaatsen in het Westland’ wint Ithakaprijs 2019