3D animatie van slot Honselersdijk

begin van de animatieDit voorjaar was in Teylers Museum te Haarlem de tentoonstelling ‘Vorstelijk Tuinieren‘ te zien, waarin aan de hand van zogenaamde florilegia (bloemenboeken) een beeld wordt geschetst van de belangrijkste koninklijke tuinen van de afgelopen 400 jaar.

Onder anderen werden bloemtekeningen getoond uit Hortus Regius Honselaerdicensis (1685-1688). Dit zegt Teylers Museum daarover:
“De kleurrijke bloemtekeningen … laten bezoekers zien welke bloemen de Nederlandse stadhouder Willem III verzamelde in de tuinen van paleis Honselersdijk. Vele guldens betaalde Willem III voor de aanleg van één van de rijkste tuinen van de Nederlanden. Duizenden bloemen en planten werden voor hem verscheept. Met de collectie citrusbomen die hij wist aan te leggen, overtrof hij de verzameling van Lodewijk XIV bij Versailles.”

prent paleis honselaarsdijkSpeciaal voor deze tentoonstelling is door toenmalig promovendus aan de Universiteit van Utrecht Arnoud de Boer in samenwerking met het museum een 3D animatie gemaakt van paleis Honselersdijk, zoals het er aan het eind van de 17e eeuw moet hebben uitgezien. De animatie is gemaakt op basis van de bekende prent ‘Het Koninklycke Lust Huys van zyn Maiesteyt van Groot Brittanie ect: ‘t Honselaardyck’ (met randprenten) van Cornelis Danckerts. De animatie was gedurende de tentoonstelling te zien in een informatiezuil. De teksten bij de animatie zijn van Teylers Museum.

U kunt de animatie zelf bekijken; door na het opstarten op één van de randprenten te klikken, krijgt u een 3D landschap te zien, waarbij u in vogelvlucht naar het op de prent afgebeelde onderdeel van het landgoed ‘vliegt’.

3D animatie van slot Honselersdijk