Historisch Jaarboek Westland 2022

14,95

In deze editie van het Historisch Jaarboek Westland treft u naast de vaste rubrieken een zestal artikelen aan. Ze beslaan de periode vanaf het midden van de zeventiende eeuw tot nu.

Begin jaren zestig werd in Kwintsheul jeugdsoos VIVAX opgericht. Deze is in 1970 opgegaan in sociëteit Nederland 3. Het aanvankelijk op traditionele leest geschoeide ontmoetingscentrum veranderde met de opkomst van de beatcultuur sterk van karakter. Ton van Zeijl heeft die ontwikkeling van nabij meegemaakt. In zijn artikel voor dit jaarboek doet hij daarvan verslag, mede aan de hand van interviews met betrokkenen van het eerste uur.

Direct na de Tweede Wereldoorlog hebben honderden jongemannen uit het Westland als oorlogsvrijwilliger of voor hun nummer gediend in Nederlands-Indië in verband met de daar ontbrande dekolonisatieoorlog (de politionele acties). In het artikel dat Adri van Vliet schreef voor het jaarboek staat niet het militaire optreden centraal, maar wordt met name ingegaan op de contacten van deze Indiëgangers met het thuisfront.

Hier en daar in het Westland vind je ze nog, smalle tuinderspaden, verstopt tussen de kassen. Pieter van der Brugge schetst het ontstaan, het gebruik en het verdwijnen van dit dichte netwerk aan particuliere paden die tot in de jaren zestig vaak de enige manier waren om over land bij een tuinderij te komen.

Op de Kruikiuskaart uit 1712 is het nog weidegebied, maar in de tweede helft van de achttiende eeuw werden de Wateringveldse Polders uitgeveend en ontstond één grote watervlakte. In 1848 en 1849 zijn ze drooggemalen. Jaap van Duijn heeft de historie van de vervening en droogmaking onderzocht en schreef er op verzoek van de redactiecommissie een boeiend artikel over voor het jaarboek.

Museum De Timmerwerf in De Lier is een begrip in het Westland. Tot 1997 is het een timmermanswerkplaats geweest. Gerben Dijkstra en Jan den Hoed hebben uitgebreid archiefonderzoek gedaan naar de geschiedenis van deze werkplaats over de afgelopen 350 jaar. Vooral ook de werkzaamheden van de timmerlieden hebben zij voor hun bijdrage aan het jaarboek belicht.

Vorig jaar hebben de historische verenigingen in het Westland meegewerkt aan een artikel over de oudste dorpsfoto’s in deze regio. De redactiecommissie heeft het initiatief genomen voor een vervolg inde vorm van een artikel over de oudste raadhuizen in de voormalige gemeenten van het Westland. Aan onze oproep hieraan mee te werken is ook nu weer enthousiast gehoor gegeven.

het jaarboek wordt afgesloten met de gebruikelijke rubrieken: de archeologische kroniek, verzorgd door Wil Bol, de bibliografie, opgesteld door Blanka Vasiljevic en het jaarverslag van het Genootschap Oud Westland door secretaris Liduin Badoux-Grootscholten.

23 op voorraad

Categorie:

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Historisch Jaarboek Westland 2022” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *