De groene historie van onze buitenplaatsen

In tuinarchitectuur is onze historie te lezen. Jan Holwerda weet dit, want hij heeft zich onder meer toegelegd op het bestuderen van historisch groen. Op uitnodiging van het Genootschap Oud-Westland zal Holwerda op 16 oktober a.s. dan ook een lezing houden over de historie van de tuinarchitectuur.

In stijlen, kenmerken, vormen en elementen als tuinhuisjes en tuinsieraden komt volgens de spreker alles naar voren. Mens, kunst, architectuur en natuur smelten samen in de tuinen van vroegere buitenplaatsen.

De Franse tuin (Versailles) en de Engelse landschapsstijl zijn velen wel bekend, maar toch zijn genoemde landen niet alléén bepalend geweest voor de invulling van tuinen. Holwerda zal duidelijk maken dat er meer stijlen te onderscheiden zijn. Daarnaast kent iedereen wel de standaardelementen in een architectonische tuin – denk bijvoorbeeld aan theekoepels, maar ook grotten of kluizenaarshutten maken vaak deel uit van zo’n tuin.

Tijdens de lezing worden oude prenten, foto’s en kaarten getoond, waaronder beeldmateriaal uit het Westland.

 

Jan HolwerdaLezing: Dinsdag 16 oktober 2012, Geschiedenis van de Nederlandse Tuinarchitectuur

Spreker: de heer Jan Holwerda.

Locatie: Zalencentrum ‘Rehoboth’, Poeldijksepad 1 in Honselersdijk.

Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur.

Gasten zijn van harte welkom, wel wordt van hen een bijdrage gevraagd van € 4,00 i.v.m. de kosten van de koffie.

 


Jan Holwerda (51) heeft een eigen onderzoeksbureau, Groen Verleden geheten, en doet onderzoek en publiceert op het terrein van historisch groen. Zie ook http://www.groenverleden.nl/GroenVerledenPublicaties.html.

 

De groene historie van onze buitenplaatsen