Historisch Jaarboek Westland 2013

10,00

In deze editie is weer een gevarieerd aanbod aan artikelen bijeen gebracht. De eerste bijdrage is van de hand van Aad van Daalen, oud-directeur van Van Daalen transport in Maasdijk. Hij heeft vorig jaar tijdens een bedrijfsbezoek door de leden van het Genootschap Oud-Westland een lezing gehouden over de geschiedenis van het bedrijf. De tekst van de lezing is bewerkt tot een artikel voor het Jaarboek.

Wist u dat Leonard Roggeveen, de schrijver van bekende jeugdboeken zoals Daantje en Okkie, vijf jaar als onderwijzer in het Westland heeft gewerkt? Jan Buskes vertelt in zijn bijdrage over de – letterlijk – onuitwisbare indruk die de ‘culturele wervelwind’ Leonard Roggeveen in het Westland heeft achtergelaten.

Aad Vijverberg gaat in op de geschiedenis van de teelt van komkommers en meloenen. In het Westland was de teelt van meloenen belangrijk, maar aanvankelijk (tot 1950) werden er weinig komkommers geteeld. De factoren die dit veroorzaakt hebben, komen in dit artikel aan de orde.

In 2010 is in de Choorstraat in Monster een achttiende-eeuws pand gesloopt, waarin een gevelsteen uit 1790 zat. De gerestaureerde steen is teruggeplaatst in de gevel van de nieuwbouw die op dezelfde plek is verrezen. Ron Oosterveer gaat in op de bijzondere geschiedenis van het pand en zijn bewoners en op de restauratie van de steen.

Het grote landhuis en de uitgestrekte tuinen van de buitenplaats Zuidwind in ’s-Gravenzande zijn fraai afgebeeld op een reeks aquarellen uit het midden van de achttiende eeuw, gemaakt door de kunstenaar Aart Schouman. Dit buitenverblijf moet in zijn tijd een van de mooiste van het Westland geweest zijn. Martin van den Broeke beschrijft de geschiedenis van het buiten en zijn bewoners, met bijzondere aandacht voor het visitekaartje van de buitenplaats: het park.

Frank de Hoog heeft onderzoek gedaan naar de vraag hoe het mogelijk was dat aan het eind van de zestiende eeuw een kleine groep inwoners in een kort tijdsbestek het gereformeerde geloof vestigde in de Naaldwijkse samenleving. Hij doet in dit Jaarboek verslag van zijn bevindingen.

Delft en ’s-Gravenzande kregen in 1246 kort na elkaar stadsrechten. Waar Delft zich in de Middeleeuwen wist te ontwikkelen tot een grote stad, is ‘s-Gravenzande ondanks alle grafelijke inspanningen altijd het ‘breeje’ dorp gebleven. Peter Smit gaat in op de oorzaken.

Het Jaarboek bevat verder een verantwoording door de jury van de toekenning van de eerste Oud-Westlandprijs aan Koos van Leeuwen. Traditiegetrouw wordt afgesloten met de Archeologische kroniek, de Bibliografie van in 2012 verschenen boeken over het Westland en het jaarverslag van het Genootschap.

104 op voorraad

Categorie: