Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing “Hoveniers van Oranje” door Dr. Lenneke Berkhout

11 november 2020 van 20:00 tot 22:00

Dr. Lenneke Berkhout, werkzaam aan de universiteit van Utrecht is onlangs in Groningen gepromoveerd op “Hoveniers van Oranje”. Haar lezing draagt daarom de titel “Hoveniers van Oranje” en is toegespitst op het paleis Noordeinde,  huis ter Nieuburch, huis Den Bosch en huis Honselersdijk.

Ze gaat in op de functie, werkzaamheden, verantwoordelijkheden en (financiële) positie van de hoveniers in de imposante en toonaangevende tuinen van de Oranje in de periode 1621-1732. Ook beschrijft ze de relatie die de hoveniers hadden met de prins(es) van Oranje. In haar proefschrift komt ze een vijftigtal hoveniers op het spoor en een van de bekendste hoveniers is de bij ons bekende Jan van der Groen, die werkte in de tuinen van Honselersdijk en ter Nieuburch in Rijswijk.

De hoveniers hielden zich bezig met de teelt van groenten en fruit, de aanleg van parterres, de verzorging van uitheemse planten en de ‘broeikunst’. Zij speelden ook een rol in de professionalisering van het hoveniersvak, de ontwikkeling van nieuwe technieken en de (internationale) uitwisseling van horticulturele kennis. Berkhout zal een kleurrijk beeld schetsen van de dagelijkse gang van zaken in en om de tuinen, van een prinses die haar hoveniers zeer waardeerde tot een snoeischaar voor de Franse koning als vredesgeschenk.

Haar proefschrift is onder de titel Hoveniers van Oranje, functie, werk en positie (1621-1732) verkrijgbaar bij uitgeverij Verloren.

 

De voordracht zal gehouden middels een webinar, waarvoor tijdig een link naar de donateurs van het Genootschap Oud-Westland gestuurd zal worden

Lezing “Hoveniers van Oranje” door Dr. Lenneke Berkhout

Gegevens

Datum:
11 november 2020
Tijd:
20:00 tot 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

Genootschap Oud-Westland
E-mail:
bestuur@oudwestland.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Webinar

Shopping Cart

Close

Geen producten in de winkelwagen.