Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Harry Groenewegen: “Westlandse kastelen en hun adellijke families”

19 april van 20:00 tot 22:00

In het Westland hebben vanaf de Middeleeuwen rond de zeventig  kastelen gestaan, waarvan er veel werden bewoond door adellijke families. Van deze  doorgaans imposante gebouwen met slotgracht is weinig overgebleven. Harry Groenewegen uit Naaldwijk is gefascineerde door het leven op deze feodale burchten.

Op woensdag 19 april houdt Groenewegen voor het Genootschap Oud Westland in Honselersdijk een lezing, waarin hij tien belangrijke Westlandse kastelen bespreekt.  Hij beantwoordt een aantal vragen zoals: Wat is een kasteel, waar hebben ze gestaan en wat is er nog van te zien.

Het zal niet alleen over de ‘stenen’, de gebouwen, gaan maar zeker ook over de bewoners. Groenewegen zal een levendig beeld scheppen van het leven van de adel in het tijdvak 1000-1572, waarbij diverse aspecten van hun leven aan bod komen.

Hoe kwam de adel aan zijn inkomsten, welke ambten bekleedden zij en welke huwelijken gingen zij aan om hun macht te vergroten. Naast hun burcht had de adel vaak woonhuizen in de stad en begunstigden zij kerken en kloosters, waar zij vaak hun laatste rustplaats vonden.  Zij gaven ook opdrachten aan schilders en boekdrukkers, waardoor zij hun stempel drukten op het artistieke en intellectuele leven van hun tijd.

CV Harry Groenewegen

Geboren en getogen in het Westland met als hobby geschiedenis en vooral een grote voorkeur voor de middeleeuwen. Geïnitieerd en meegewerkt aan verschillende boeken als 800 jaar Naeltwick, Joods leven in het Westland, Schilders van het Westland, Buitenplaatsen van het Westland en het boek Westlandse kastelen, uit te komen in 2024. Verschillende artikelen van zijn hand zijn verschenen in het jaarboek van het Genootschap.

 

 

Harry Groenewegen: “Westlandse kastelen en hun adellijke families”

Gegevens

Datum:
19 april
Tijd:
20:00 tot 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Hemelsblauw
Poeldijksepad 1a
Honselersdijk, 2675 CL Nederland
+ Google Maps

Shopping Cart

Close

Geen producten in de winkelwagen.