Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ALV en lezing Laura Kooistra: “Van oerrund tot kardoen. Verhalen achter maaltijden uit ons verleden”

16 februari van 20:00 tot 22:00

Tegenwoordig kopen wij ons eten in de winkel of laten het thuis bezorgen. Dat was vroeger anders. Jager-verzamelaars uit de steentijd haalden hun voedsel uit de natuur. De boeren uit de steentijd en de metaaltijden verbouwden of fokten hun voedsel zelf. Vanaf de Romeinse tijd komen in toenemende mate ingrediënten voor de maaltijd uit andere delen van Nederland, Europa en andere werelddelen. Die exotische ingrediënten werden op markten en in winkels verkocht.

Wat voor maaltijden werden door de eeuwen heen van al die ingrediënten bereid? Kookboeken en schilderijen lichten een tipje van de sluier op, maar onze informatie over de steentijd tot en met de middeleeuwen komt voornamelijk uit archeologisch onderzoek.

In haar lezing gaat Laura Kooistra in op de geschiedenis van ons voedsel gebaseerd op archeologisch onderzoek. Niet alleen de leefomgeving waar het voedsel vandaan kwam, ook de wijze waarop voedsel werd bereid en waar de maaltijd werd genuttigd komen in de lezing aan de orde .

 

Laura Kooistra studeerde biologie in Leiden en werkte vanaf 1983 voor archeologen als specialist archeobotanie. In 1994 richtte zij samen met anderen BIAX Consult, een onderzoeksbureau in de biologische-archeologie en landschapsreconstructie, op. In 1996 promoveerde ze op de ontwikkeling van de landbouw in de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen. Vanaf 2004 is zij, naast andere onderzoeken, betrokken bij onderzoek naar de bevoorrading van het Romeinse leger met voedsel. Zij was initiatiefnemer en redacteur van het boek Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten, dat zij samen met 22 collega’s schreef en dat in maart 2021 is verschenen.

ALV en lezing Laura Kooistra: “Van oerrund tot kardoen. Verhalen achter maaltijden uit ons verleden”

Gegevens

Datum:
16 februari
Tijd:
20:00 tot 22:00
Evenement Categorie:

Organisator

Genootschap Oud-Westland
E-mail:
bestuur@oudwestland.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

NNB

Shopping Cart

Close

Geen producten in de winkelwagen.