Home Details - Slag bij Vlaardingen

Email Afdrukken

Oud Westland

Event 

Titel:
Slag bij Vlaardingen
Wanneer:
11-04-2018
20:00 hr - 22:00 hr
Locatie:
De Hoeksteen - Maasdijk
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Volgend jaar is het duizend jaar geleden dat de slag bij Vlaardingen plaats vond. In dat jaar versloeg de Hollandse graaf Dirk III het leger van de Duitse keizer en de bisschop van Utrecht. Dit jubileum is voor het Genootschap Oud-Westland reden om aandacht te schenken aan deze veldslag. Tim de Ridder en Kees Nieuwenhuijsen zullen op woensdag 11 april in de Hoeksteen spreken over de slag bij de Vlaardingen.

Tim de Ridder, geboren in 1969 in Zaandam, groeide op in Noord-Hollandse Heiloo, studeerde prehistorie in Leiden en werkt sinds 1994 voor de gemeente Vlaardingen, en sinds 1997 in de functie van stadsarcheoloog. In deze functie als stadsarcheoloog is hij betrokken geweest bij diverse onderzoeken die nieuwe inzichten over Vlaardingen in de 11e en de 12e eeuw hebben opgeleverd. Ook is hij nauw betrokken bij het provinciale project Ontstaan van Holland. Samen met Kees Nieuwenhuijsen beijvert hij al jaren voor het onder de aandacht brengen van de Slag bij Vlaardingen die een bloeiperiode van het graafschap Holland inluidt.

De lezing zal gaan over de opkomst van Vlaardingen als grafelijk bolwerk in de 11e eeuw. Met daarbij specifieke aandacht voor de Vlaardingers uit de 11e eeuw , de zoektocht naar de burcht van graaf Dirk III en de betekenis van het grafelijk hof.

Kees Nieuwenhuijsen werd in 1954 geboren in Vlaardingen, studeerde biologie in Utrecht en Rotterdam en is nu werkzaam als informatieanalist. Hij is enthousiast amateurhistoricus en re-enactor en vooral geïnteresseerd in de middeleeuwse geschiedenis van zijn geboortestad. Hij is betrokken bij de 1000-jarige herdenking van de Slag bij Vlaardingen uit 1018.

De lezing omvat drie onderwerpen:

  • De eerste eeuwen van het graafschap Holland (eigenlijk: West-Frisia) vanaf het jaar 885 toen graaf Gerulf de macht kreeg, tot diens nazaat Dirk III (995-1039).
  • De Slag bij Vlaardingen in het jaar 1018. Dirk III versloeg het veel sterkere leger van de Duitse keizer en de bisschop van Utrecht.
  • De organisatie van het historische evenement in juni 2018, waarin een authentiek kampement zal verrijzen en de veldslag groots zal worden nagespeeld.

Locatie

Map
Locatie:
De Hoeksteen   -   Website
Straat:
Prinsenlaan 4
Postcode:
2676 VP
Waar:
Maasdijk
Land:
Land: nl