Home Details - Schilders van de Nieuwe Waterweg

Email Afdrukken

Oud Westland

Event 

Titel:
Schilders van de Nieuwe Waterweg
Wanneer:
16-02-2016
20:00 hr - 22:00 hr
Locatie:
De Hoeksteen - Maasdijk
Categorie:
Lezing

Omschrijving

Lezing door de heer Piet Heijstek over het boek 'Schilders van de Nieuwe Waterweg'.

Piet Heijstek geboren en getogen in Hoek van Holland, heeft 35 jaar in het onderwijs gewerkt. Zijn betrokkenheid bij de geschiedenis van Hoek van Holland heeft tot diverse boeken en artikelen geleid. Hij is verbonden aan het Redding-en Veerdienstmuseum, waar hij secretaris van is en de collectie beheert. Hij geeft regelmatig rondleidingen en lezingen over het Reddingswezen.

 

In hoofdlijnen zal ik het boek Schilders aan de Nieuwe Waterweg volgen. Ter sprake komen de problemen, die kort na de doorgraving ontstonden toen zich in de mond van het nieuwe vaarwater zich de Westbank vormde..Aandacht krijgt de stranding van de schoener Lodewijk op deze bank. De havenhoofden in zee bleken naast hun nautische functie bedreigende obstakels voor de scheepvaart. De ramp met het ss. Berlin komt oa. ter sprake.

Via de schippers van de reddingboten van H.v.H. hoort u iets van het leven in die tijd. Na het eerste deel van de lezing, dat drie kwartier duurt is er meestal een pauze. Daarna vertel ik iets over de bezettingsjaren en haal ik enkele scheepsstrandingen aan, die wereldnieuws werden.

Ter afsluiting de verbetering van de Waterwegmond met het baggeren van de Eurogeul, de verlenging van de pieren en de vorming van de Van Dikxhoorn driehoek.

 

Locatie

Map
Locatie:
De Hoeksteen   -   Website
Straat:
Prinsenlaan 4
Postcode:
2676 VP
Waar:
Maasdijk
Land:
Land: nl