Home
Ad van Liempt 70 jaar na de bevrijding PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Genootschap Oud-Westland   
vrijdag 13 maart 2015 12:12

70 jaar na de bevrijding houdt de heer Ad van Liempt op 15 april a.s. op uitnodiging van Genootschap Oud-Westland een lezing over dit bijzondere moment in de Nederlandse geschiedenis. Van Liempt schreef onder meer het boek ‘Na de bevrijding’ dat hoort bij een gelijknamige serie tv-uitzendingen.

Na de aanvankelfoto: Beeld & Geluid / Tjitske Sluisijke, uitzinnige vreugde over de bevrijding heerste er in het Nederland van 1945 al snel een gevoel van pessimisme. De vrijheid waar iedereen zo naar had uitgekeken bracht niet de verwachte vrolijkheid en voorspoed; integendeel: veel voedingsmiddelen bleven lang op de bon, van de politieke en maatschappelijke vernieuwing waar velen naar hadden uitgekeken kwam niets terecht, er was weinig te koop, en vooral: er was enorme woningnood en het herstel van de ravage in het land ging veel te langzaam.

Langzamerhand kwam daar nog een probleem bij: het conflict met de Republiek Indonesië groeide uit tot een heuse oorlog, die de politieke elite jarenlang in extreme mate bezighield en die ook bij de mannelijke bevolking een zeer zware tol eiste: ca. 135.000 mannen vochten meer, meer dan 5000 van hen sneuvelden. Uiteindelijk kostte die oorlog Nederland heel veel internationaal prestige, en ook heel veel geld.

Tegenover de baaierd van problemen (denk ook aan de bijzondere rechtspleging en de diepgevoelde bezorgdheid over de jeugd) stonden in de eerste vijf jaar na de oorlog maar weinig lichtpunten. Ze waren er wel – ze worden in het boek Na de Bevrijding en in de lezing ook vermeld – maar ze konden het algemene beeld niet bepalen. Nederland was een tobbende natie, een land in de war, dat met zijn Indonesië-politiek in een tragedie terecht kwam waar het land bijna aan ten onder ging.

Pas na 1950 kwam het herstel echt op gang, en dat leidde meteen tot een welvaartsexplosie die decennia aanhield en die Nederland tot een van de rijkste én gelukkigste landen van de hele wereld maakte. Maar daar was tussen 1945 en 1950 nog weinig van te merken.

Kijk in onze agenda voor nadere info over deze GOW-lezing.

Laatst aangepast op vrijdag 13 maart 2015 12:31